Sometimes I pretend to be normal, but it gets boring. So I go back to being me !

maandag 15 november 2010

OMA


Mijn oma . De moeder van mijn vader.
Ik had een heel lieve oma waar ik echt heel close mee was en waar ik nog vaak aan denk.
Ik kan haar echt heel erg missen !
Mijn oma was lang net als ik , een grote vrouw , lief karakter, en deed echt alles voor me , haar ouders waren Frans. (Frans bloed in mijn aderen verklaart ws waarom ik zo aan dit land gehecht ben )
Ik kreeg op mijn 18e van mijn vader een flat in Eindhoven, 300 mtr van mijn oma verwijderd zodat ik kon gaan studeren ! Ik wilde in een studentenhuis maar nadat pa een stuk of 3 studentenhuizen met mij had bezocht kocht ie een flat in Eindhoven want zijn dochter wilde hij niet in zo'n vies studentenhuis hebben en er woonden bijna in alle studentenhuizen jongens , ik ga de kat niet op het spek binden riep hij !
Nou ja ik deed van alles behalve studeren ! Het hoognodige en voor de rest FREEDOM !!! Daar genoot ik van , van het uit huis zijn . Op je 18e een eigen flat klinkt heel stoer maar ik had liever in een studentenhuis gezeten hoor. Die flat had 2 slaapkamers en daar moest ik er eentje van verhuren van pa. En dat deed ik aan Anton Jan maar toen Anton Jan met zijn ouders en spullen onderweg was naar Eindhoven hoorde mijn pa dat het een jongen was en ontplofte hij zowat !
NO WAY krijste hij dat jij in 1 flat met een jongen gaat wonen vergeet het maar ! Anton Jan was echter al onderweg en wat nu ? Oma wist raad: hij mocht wel zolang bij oma een kamer huren ... de schat ! Ze maakte ook nog elke dag ontbijt voor hem etc... Oma had mij en Anton Jan gered.

Enfin vrienden genoeg die gelukkig naar mijn flat kwamen en vrienden genoeg die wel in studentenhuizen woonden.
Elke dag na school ging ik naar mijn oma , vaak nam ik iets lekkers mee maar vaak kwam ik binnen en rook ik de cake al , de lekkerste cake ever maakte mijn oma altijd !
Ik was het oudste kleinkind van oma .
Ik kon altijd lekker met haar kletsen, ze was altijd geïnteresseerd in alles en luisterde altijd naar je .......
Oma belde naar school als ik een keer geen zin had en meldde me dan ziek , oma riep mijn pa tot de orde als pa onredelijk tegen me was .
Een keer had ik verkering met een Australiër een professioneel voetballer die bij Mechelen (België) voetbalde destijds, hij kwam naar Eindhoven maar ik moest naar school en dacht wat moet ik nou de hele dag met die kerel doen? Dus pootte ik hem bij oma, die kon er niet meer kletsen maar entertainde hem de hele dag totdat ik uit school kwam.
Mijn oma was heel belangrijk voor me in die tijd , ik had heel veel contact met haar en toen ik op mijn 21e in Parijs ging wonen ging LouLou mijn Perzische poes enkele maanden bij oma in huis wonen totdat ik onderdak had gevonden in Parijs.
Dat is nog een leuk verhaal want oma werd gebeld door een meneer toen ze mijn poes in huis had en die meneer vroeg Hoe het met het poesje was ..... Dus oma vol trots vertellen hoe goed het met het poesje ging en hoe lief het poesje was (ze dacht dat ze een vriend van mij aan de telefoon had) Oh vroeg de meneer en aai je het poesje ook dan ? Ja hoor zei oma de hele dag !
En wordt het poesje dan lekker nat zei die meneer weer ??? Waarop het kwartje bij oma viel en ze viezerik naar hem krijste en ophing .
Toen ik het verhaal hoorde lag ik in een deuk echt ik kwam niet meer bij , zo'n keurige dame die dan zo'n viezerik uitgebreid zijn vragen beantwoord.....
Oma was mijn steun en toeverlaat en ik weet zeker dat ik nooit was geworden die ik nu ben als ik niet mijn oma in mijn leven had gehad, die vrouw had zoveel liefde, zoveel warmte in zich....
Maar ik werd groter en groter en de band bleef maar we zagen elkaar minder want eerst woonde ik in Frankrijk en later kreeg ik kinderen en die slokte al mijn tijd op, tuurlijk zagen we elkaar nog regelmatig maar later toen ze gestorven was heb ik wel vaak gedacht was ik die laatste jaren maar veel vaker geweest.......
Ik vond het een bijzonder mens , die ook haar fouten had hoor maar ja niemand is volmaakt ...
Ik mis haar nog steeds........
23 opmerkingen:

 1. Ik begrijp helemaal waar je het over hebt, dat had ik ook met mijn oma. Ik mis haar nog bijna dagelijks.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik mis het feit dat ik dat nooit heb mogen ervaren....een echte OMA....lang leve de "bijzondere"bijzondere familiebanden:(.
  Mooi verhaal Floor, daar heb je vast vaak steun aan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat moet echt een schat van een mens geweest zijn, kan me voorstellen dat je haar mist, maar je hebt prachtige herinneringen aan haar. Bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Och wat een schat, die oma van je! Ze straalt ook op die foto terwijl ze naar je kijkt, ze heeft waanzinnig veel van je gehouden! En jij van haar.
  Ik had ook zo'n oma, ook zo'n heerlijk lieve schat. Ik heb nog een oude stoel en een oud lampje van haar. En de stoel heb ik opnieuw laten bekleden en staat sinds vorige week in m'n kamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzondere oma. Ik had 1 oma en die had geen tijd voor haar kleinkinderen. daar had ze er teveel van......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, jouw oma was net zo'n geweldige oma als die van mij was (de moeder van mijn moeder). Leuk wat je over haar schrijft, ze was zeker bijzonder. Mijn oma is in 1994 gestorven, het was een zeer bijzondere vrouw. Ik ben jarenlang iedere donderdagmiddag na school (middelbare) bij haar op bezoek geweest en dan speelden we altijd rummikub. Toen ze dood was zei mijn oom op een gegeven moment: nou is het zeker dat er geen telefoon is in de hemel, want anders had ze al lang gebeld. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lief!


  Maarre.. een kleine rectificatie is wel op zijn plaats.. Want de lekkerste cake, die bakte MIJN oma, hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik reageer eigenlijk nooit maar nu kwamen de tranen toch. Mijn oma was ook een bijzonder mens maar helaas stierf ze toen ik 9 was.
  Nu zoveel jaren later mis ik haar nog steeds en vraag ik haar soms om raad. Prachtig stukje Floor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is net of ik mijn oma zie zitten, zo kon ze ook kijken, met zo'n glimlach... Ze vond alles best al stond ik 's ochtends ik weet niet hoe vroeg op de stoep en stond zij nog in haar korset ze deed áltijd open... Ik woonde heel dicht bij mijn oma en ging dan ook heel vaak langs... kwebbelen, spelletjes doen, rommelen in huis (ik deed gewoon mee)... en ze handwerkte heel veel en ik mocht lekker meedoen...

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi geschreven, voor mij helaas niet herkenbaar, maar ik voel gewoon hoe ze was, omdat je het zo mooi beschrijft.

  de koffie kwam trouwens bijna door mijn neus weer naar buiten toen ik las over t poesje van oma, haha. Té grappig gewoon ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn zo'n oma :-) (en net als Lynda mis ik het dat ik nooit zo een bijzondere familieband mocht ervaren)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is zo lioef om eens terug te denken af en toe...ons hart verzacht...we kunnen terug naar de bron van liefde en omarming in onszelf: koestering...hoe zeg em dat ! Maar het is waar...we hebben deze gedachten/gebeden/meditaties nodig aan echte mensen, die van ons gehouden hebben en van wie wij houden...Ik heb genoten van deze post, lieve Floor...mooie vrouwen hierboven op de foto !
  Lieve groeten
  Godeliva van Ariadone

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn oma zong altijd de gekste Hollandse liedjes in de keuken. Wat kun je dan gehecht zijn aan de kleinste dingetjes hè. Leuke log, Floor.

  P.s. mijn katje heette ook Loulou. Naar de parfum van destijds. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn oma was jammer genoeg de laatste jaren van haar leven dementerd, een proces wat een enorme vaart heeft genomen na het overlijden van mijn moeder( haar dochter). Maar oma was er toen ik trouwde en oma was er toen ik mijn eerste kind kreeg. Oma was al opgenomen in het verpleeghuis waar ik haar wekelijks bezocht toen ik zwanger was van mijn tweede kindje, niemand behalve manlief en ik wisten dat ik zwanger was. Ik ging met de oudste naar oma, op de gang kwamen we haar tegen. Ik gaf oma een arm en een dikke zoen en toen fluisterde ze gefeliciteerd... ik had oma niks verteld maar zo dement als ze was ze wist het gewoon dat ik zwanger was. Na de geboorte van zoonlief ben ik nog vaak naar haar toegeweest en ze heeft uren zitten kroelen met haar achterkleinzoon want oma is altijd dol geweest op baby's. Ruim een jaar na zijn geboorte is ze overleden, en daarmee nam ze het laatste stukje van mijn moeder weg van deze aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi verhaal, ik hoop dat mijn kleinkinderen later ook zo liefdevol over mij denken!!
  Groetjes Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi logje Floor, heel liefdevol. Mooie oma-enfloorfoto!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik had ook zo'n oma...daardoor heeft dat woord "oma" altijd zo'n lieve klank!
  Groeten, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Allereerst Niet schrikken van een anoniem iemand.
  Want ik (lia I found my home) ben mijn blog kwijt, na het veranderen van een simpel mail adres. Hoop het nog terug te krijgen maar dat gaat niet zomaar even, en misschien wel nooit.

  Maar wat leuk dat je zo'n oma hebt gehad. Ik heb zelf nooit grootouders gehad, en mis dat nog steeds. En mijn moeder had ook zo'n hechte band met mijn jongens. Maarre lezen die pubers van jou nou ook dat oma jouw ziek melde......

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuk eerbetoon aan een bijzondere vrouw! Ik kan me voorstellen dat je haar erg mist. Ze heeft ook een belangrijke rol in je leven gespeeld!

  Groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik had ook zoooo'n lieve oma =) helaas al jong overleden toen ik pas 15 was.. maar deze oma klinkt ook zoooooo lief =) fijn dat je zo'n oma had.

  moest nog wel even denken aan je strubbelingen met zoonlief toen ik 'nou ja ik deed van alles behalve studeren' las.. #stiekemtochookjonggeweest ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Fijn hè zo'n oma. Ik heb ook zo'n oma en ook ik ben haar oudste kleinkind. Ik prijs me gelukkig dat ze nog leeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je kan gewoon zien dat ze heel lief is! Mooi die foto van jullie samen, en wat mooi dat ze nog zo voortleeft in jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik kan me voorstellen dat je haar nog steeds mist! Wat een schatje zeg... Ik ben ook nog erg zuinig op mijn oma! 93 en nog steeds even helder!! Goed hè?

  BeantwoordenVerwijderen