Sometimes I pretend to be normal, but it gets boring. So I go back to being me !

donderdag 29 maart 2012

Wat ben jij ?
Een zieke zoon thuis die echt totaal in paniek was omdat ie zo mistig in zijn hoofd was, naar de dr , bloedprikken , doktor had hem nog nooit gezien, 7 jaar wonen we hier en zoonlief is nog nooit bij de dr geweest, om even aan te geven dat deze moeder niet snel in paniek is en bij het minste geringste naar de dr rent.
Maar nu was ik het wel en dat kwam vnl door zijn paniek, dat ie dingen vergat, het niet op een rij kreeg in zijn hoofd, elke dag hoofdpijn, extreem moe en vooral die mist in zijn hoofd.
Bloeduitslagen volgen later vandaag, ik hoop op niks , dat het gewoon de nasleep is geweest van een fikse griep een week eerder.
Zoon voelt zich sinds gisteren ook stukken beter dus dat geeft hoop.

Gisteravond Najib Amhali , daar kwamen we een dag van te voren achter , te laat om nog een oppas te regelen , BAAL dus ging manlief alleen zonder mij ! Snik en zag ik Najib niet . Enfin er zijn ergere dingen op de wereld .

Verder gaat het leven hier zijn hectische gangetje .

Ik zie steeds meer om me heen en in mijn leven twee soorten mensen, die kan je weer onderverdelen in subcategorieën maar dat even terzijde, die subcategorieën bespreek ik later wel een keer.

* sterke

* slachtoffers

Er zijn mensen die hebben zich van kinds af aan in een soort van slachtofferrol geplaatst. Ze doen zelf niks maar weten altijd het zo te draaien dat zij het slachtoffer zijn . Zonder ook echt heel hard zielig te doen, dat doen ze heel subtiel , op een manipulerende wijze.
Ik ken er echt in mijn familie , in mijn directe omgeving en kom ze steeds meer tegen in mijn leven. Omdat ik ze herken denk ik. Ik herken ze snel die slachtoffertjes.
Ze zeuren en zeiken niet veel, nee een beetje maar , het is de manier waarop ze dingen zeggen en doen die maakt dat de sterke hun zielig vinden. En dan is er altijd wel een schreeuwerd in de buurt die dingen voor dat slachtoffertje gaat "oplossen"
Die mensen zijn vaak geen slachtoffers maar ze hebben ergens in hun leven gemerkt dat dat de meest makkelijke weg is die ze kunnen begaan want als slachtoffer overkomt je van alles waar je zelf niets aan kan doen, anderen zijn de boosdoeners , de slechteriken die het slachtoffertje alleen maar kwaad doen. Sommige hebben ook een vlijmscherpe tong.
Ze leggen alles buiten zichzelf , zelfs hun wraak en boosheid leggen ze buiten zichzelf , dat knappen andere voor ze op.
En zo kunnen die slachtoffertjes hun leven lang doorgaan, worden ze altijd geholpen en blijven ze zelf buiten schot , sterker nog hun slachtofferrol groeit zo alleen maar want niets is heerlijker dan achterover leunen zielig zijn en gepamperd worden en dat anderen alles voor je doen.
Ik heb zelfs ooit een relatie gehad met zo'n slachtoffer, ik weet dus hoe het werkt en keek verbijsterd toe elke keer hoe die alles voor elkaar krijgen, altijd hulp, altijd mensen die ze wel even uit de nood komen halen . Ze komen overal mee weg en de sterken denken vaak huh hoe kan dit ?

Sterke mensen die knappen zelf hun zaakjes op, die schreeuwen niet eindeloos van zich af, die doen.
Dat zijn DOENERS . Die mensen zijn soms ook zielig alleen zetten zich niet eindeloos in die rol, die zetten de schouders eronder en gaan door. De sterken kan je weer onderverdelen maar dat zou een te lang blogje worden !

Wat ben jij denk je ?


14 opmerkingen:

 1. Nou, over een vlijmscherpe tong gesproken, haaa!!
  Ik herken dit zeer zeker maar al te goed, zou bijna zeggen helaas maar dat is niet geheel waar. Juist door die (dat soort) mensen te doorzien, besef ik zelf (persoonlijk) hoe sterk ik ben. Ik kan het zelf, doe het zelf en ben daar ook trots op. Het geeft mij een gevoel van eigenwaarde. Ook ik heb die (dat soort) mensen in mijn (naaste) omgeving en kijk iedere keer weer vol verbazing toe hoe mensen (goede mensen) erin trappen en hollen en vliegen voor zo'n zogenaamd slachtoffer. En weet je? als ik er iets over zeg; BEN IK SOMS JALOERS??? wordt er dan gevraagd... triest. Nee ik ben niet jaloers.. tuurlijk baal ik soms dat ik alles zelf moet doen, ben ik moe en sleur ik mezelf door de dag maar aan het einde van de rit hoop ik dat het zich tóch een keer uitbetaald. Dat de goede mensen het gaan inzien, de zogenaamde slachtoffertjes gaan doorzien en dan bij zichzelf denken; tja, die Deb toch.. ze had toch gelijk en zij doet het toch maar allemaal zelf, petje af. Ze zullen het nooit hardop toegeven hoor, of laat staan tegen mij persoonlijk zeggen, maar als ze het maar denken zie ik het toch wel in hun ogen. En de blik die dan elkaar kruist, daar haal ik dan mijn stukje voldoening uit. snap je?

  Zó dat lucht op hahaha, thanx daarvoor!
  Fijne dag! Ik volg je blog met veel plezier!
  Liefs, Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet van mezelf dat ik geen slachtoffer ben, dus dan blijft er maar 1 andere optie over...........
  Ik wacht met ongeduld op de subcategorieën! Kijken of ik daar ergens onder val.
  Want ik weet dat ik een sterke vrouw ben (klinkt dit niet arrogant?) maar ik vraag af en toe wel hulp, want ik kan niet alles alleen of zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben er ziek van dat ik me laat inpakken door slachtoffers, gelukkig kom ik er sterker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op DIT moment voel ik me dan toch wel echt dat slachtoffer, aangezien ik nu toch echt niet zonder die hulptroepen kan om de boel hier draaiende te houden! Maar ik ben blij als ik over een paar maanden weer gewoon de schouders er ZELF onder kan zetten en dan hoop ik dat ik met geheven hoofd mezelf weer gewoon tot de sterken mag rekenen... Eigenlijk zijn manlief en ik allebei wel van het 'niet lullen maar poetsen'! Maar ikke nu dus EFFE niet:-)

  X Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je 'm zo scherp stelt Floor, ben ik heel lang een slachtoffer geweest. Ik hoop mezelf inmiddels tot de sterke te rekenen. Toch is mijn hart altijd warm en met liefde geweest, ook toen ik slachtoffer speelde. Het is ook wat je geleerd hebt en ik wist echt niet beter. Ik kende mezelf niet of wist niet hoe het anders kon. Dat heeft te maken met groei.
  Dus niet zo hard oordelen over (alle) slachtoffers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. sja meid, ik lees wel vaker hier en toch kom ik met mijn conclusie altijd op hetzelfde uit, je hebt nogal snel je oordeel over iedereen klaar.
  Als je de psychische achtergrond zou weten van mensen die zich als slachtoffer gedragen of 'zoals jij het zegt' zich heel subtiel gedragen in hun slachtoffer-rol...dan zou je dit niet zomaar lukraak zeggen, het komt over alsof je je verheven voelt boven anderen (zo komt het dus over: ik zeg dus niet dat het ook werkelijk zo is) je bent toch zelf zo nu en dan ook slachtoffer van allerlei zaken des levens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt slachtoffer ZIJN, en je als slachtoffer GEDRAGEN.... daar zit nog wel verschil in. En sommige mensen gedragen zich altijd als slachtoffer of ze het nu zijn of niet......

   Verwijderen
 7. Ik vraag me af of de slachtoffers in kwestie zelf wel in de gaten hebben dat ze zo handelen. Vaak is dit gedrag al in jeugd gepamperd en weet diegene niet beter of zijn problemen worden bij een eerste schreeuw al door een ander opgelost. Het is net wat Fleur al zegt: het is wat je geleerd hebt en ze weten niet beter.
  Helaas zijn er veel die er nooit achter komen dat ze dit gedrag hebben wat betekent dat ze ook niet groeien.

  Ik snap jou ook wel weer Floor, want je bent nooit gepamperd en daardoor een vechter geworden en je ziet dit gedrag dus haarscherp bij anderen.
  Ik ben vroeger ook nooit gepamperd en vind het daarom nog steeds lastig om hulp van anderen te vragen, ik doe het liever alleen.

  Ik ken gelukkig hele lieve slachtoffers en helaas etterbakken. That's life.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant! Je hebt nog meer rollen wal iemand zich als slachtoffer gedraagt. Er is dan vaak ook een 'redder' en een 'aanklager'. http://www.12accede.nl/rollen_en_dramadriehoek.html
  Lees maar eens door, er gaat een wereld voor je (en vele anderen) open!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas ben ik het type niet lullen maar poetsen. En hoor zo vaak om me heen Goh kan je dat allemaal. Of het nu om iets naaien gaat of verven, bloemschikken,bouwvakken of op vier klein kinderen tegelijk pas. Het kan Maaaaaaaar eigenlijk ben ik slachtoffer (van mijn opvoeding) een vader met polio die dus gewoon niks kon .En oudste in een gezin dus hielp je waar je kon..... niks PGB Maar daarom ben ik niet zielig !;-) Ik zou geen slachtoffer willen zijn zou alleen wat meer willen dat ik kan zeggen ....wil je me even helpen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben allergisch voor slachtoffers en knap graag mijn eigen zaken op, dus het lijkt me duidelijk welk 'etiketje' ik opgeplakt moet krijgen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ijzersterk je spreuk die boven dit blogje staat.
  Dat zegt eigenlijk alles.
  En verder kan ik het alleen maar heel erg met je eens zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo is het..je bent (voor een groot deel)wat je geleerd hebt.. In mijn geval sterk dus en daar ben ik trots op, maar o wat zou ik soms ook graag even in die andere categorie vallen.. soms zou het fijn zijn als anderen (zonder dat je het vraagt) gewoon even wat voor je regelen/oplossen :))
  Maar niet teveel, ik doe het gewoon ook graag allemaal zelf!
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik voor mezelf spreek, dan denk ik wel dat ik kan zeggen dat ik beresterk ben.
  Maar soms vraag ik me ook weleens af, hoelang je dat vol kunt houden. Och we zullen het wel zien.

  BeantwoordenVerwijderen